недеља, 25. септембар 2011.

ШТА ЈЕ ЗДРАВА ХРАНА


 ЗДРАВА ХРАНА

 J

ednom ja tako imao jednu sestru od jednog ujaka i tri ujne, jer se moj ujak tri puta `enio, pa smo svaku wegovu `enu zvali ujna. I ta moja sestra je bila jako debela, kad je bila mala, a sve s razlozima.
Prva ujna, ona koja je rodila moju sestru, mnogo se pla{ila da joj se dete ne razboli. A zna se da je samo dobro uhraweno dete otporno. I tako je moja sestra bila dobro hrawena i jo{ boqe uhrawena.
Onda je brigu o hrawewu i uhrawivawu moje sestre preuzela moja druga ujna, koja je moju sestru jo{ boqe hranila i jo{ boqe uhrawivala.
 - Neka jede - govorila je moja druga ujna. - Neka niko ne ka`e kako je mawe pazim od wene majke, samo zato {to nije moja...
 I tu je moja sestra postala vrlo dobro uhrawena, mo`e se re}i ~ak debequ{kasta.
 A kad je do{la i ova tre}a, sada{wa moja ujna, moja sestra je postala debela, pa veoma debela.
 - Zar sam ja gora od wene majke i wene druge majke? - govorila je moja tre}a ujna. - Zar kod mene da gladuje? E, ne mo`e!
 Tako je to trajalo i trajalo, sve dok i moja debela sestra, jednoga dana nije kazala:
 - E, ne mo`e vi{e!
 I prestala da jede. ^asna re~, prestala sasvim da jede. Jedan dan ni{ta nije jela, drugi dan ni{ta nije jela, tre}i dan ni{ta... zabrinula se moja tre}a ujna i kazala mom ujaku:
 - Vodi ovo dete kod lekara specijaliste.
 I tako je moj ujak odveo moju sestru kod lekara specijaliste, a lekar je malo pri~ao s ujakom, malo s mojom sestrom, pa je, posle nekoliko pitawa i nekoliko odgovora, rekao:
 - Od danas ova devoj~ica mora da jede samo zdravu hranu. A sutra da do|ete kod mene vi i va{a supruga.
 Hteo moj ujak da se pobuni, pa, pobogu, nisu on i wegova `ena prestali da jedu, nego wihovo dete. Hteo, ali nije. A nije ni do{ao kod tog specijaliste, jer, jednostavno, nije mojoj tre}oj ujni ni{ta kazao o tom pozivu. Rekao joj samo ono o zdravoj hrani. A ujna }e odmah:
 - Pa, da! Lepo sam ja radila i govorila, samo mene niko ne slu{a.  Odmah }emo da zgotovimo najzdraviju hranu...
 I zgotovila za ru~ak supu, sarmu, onako pro{aranu sviwetinu, malo mrsno, malo posno, gibanicu i petospratnu tortu. Moja sestra - ni zalogaj! Samo se nasmejala, okrenula, pa donela sebi jednu jabuku. To joj ru~ak, molim lepo!
 Od tog specijaliste pa do danas moja sestra od ujaka jede samo zdravu hranu. A to vam je povr}e, vo}e, ra`ani i je~meni, i jo{ neki {tatijaznam hleb, ni{ta meso, mo`e riba. A i to {to jede, to je Bo`e sa~uvaj! Po deset puta na dan zalogaj~i}, dva, najvi{e tri.
 Hajde {to moja sestra jede zdravu hranu, nego {to to ~ine i moj ujak i moja tre}a ujna. I to samo zato {to je moj ujak pre`iveo jedan sr~ani udar, a moja ujna se nagojila, toliko, da ni{ta vi{e od svoje garderobe nije mogla da obu~e, jer joj je salo kipelo na sve strane.
 A i ja sam mnogo razmi{qao, pa zakqu~io da su moja sestra, moj ujak i moja tre}a ujna jeli bolesno meso i pokvarene slatki{e. Ja jedem samo zdravu piletinu, junetinu i sviwetinu, a ponekad, za neki od ro|endana, i zdravu prasetinu ili jagwetinu.
Strogo pazim da sve bude zdrava hrana.

Нема коментара:

Постави коментар